Jacqueline Volker Lifestyle Adviseur

Nieuwe tuinplannen? Drie bestratingstips!

Verhardingen in je tuin zijn functioneel noodzakelijk om bijvoorbeeld comfortabel op een terras te zitten of als prettige loopruimte in je tuin. Je kunt voor tuinverharding kiezen uit o.a.: houten vlonders, betontegels, gebakken klinkers of betonklinkers, natuursteen, keramische tegels en half-verhardingen zoals grind, Dololux (Gravier d’or), split en gebroken schelpen. Hoe kies je nu de juiste bestrating voor je tuin? Een paar tips:

Bestrating voor je tuin 3 tips

 

Tip 1: Kijk naar de functie van de sierbestrating

De keuze van het materiaal wordt grotendeels bepaald door de functie.
Zo vraagt een oprit of parkeerplaats in verband met de draagkracht om een dikkere steen of tegel dan bijvoorbeeld een looppad of terras. Voor het ontwerp van een voortuin begin je met het kiezen van de verharding van de oprit. Grind is een goedkoper alternatief, maar weer niet zo handig als oprit: het loopt al snel mee naar binnen en denk ook even aan (naald)hakken!
Voor looppaden zijn houten vlonders ongeschikt, deze worden gevaarlijk glad. Als vloer in een overkapping is hout weer een prima keuze! Laat je daarom goed voorlichten over de verschillende eigenschappen van het materiaal.

Tip 2: Bepaal de sfeer die je in de tuin beoogt

Wil je een strakke, moderne tuin of een natuurlijke tuin? Een romantische tuin? Een mediterrane tuin? Een strandtuin? De kleur en vorm van de bestrating speelt een grote rol in het totaalbeeld. Kies je in een moderne tuin voor donkergrijze of zwarte tegels, bedenk dan dat deze in de natte wintermaanden wel erg somber ogen. Witte tegels werken weer verblindend in volle zon. Warme kleuren ogen vriendelijk en zacht.

Denk ook alvast na over welke kleur beplanting je wilt gebruiken: wit, groen en paars/blauw kleuren prachtig met grijze bestrating in een koele kleurencombinatie.

Grijze betontegels en beplanting in koele kleuren

 

Grijs zwakt kleuren als roze, rode en oranje bloemen af. Deze warme kleuren combineren juist mooi met bruin- , taupe- of beigekleurige bestrating.

 Betontegels en klinkers in warme kleuren

 Tip 3: Kies en combineer formaten en het legverband

Dit is een essentieel onderdeel in het tuinontwerp! Met de verschillende formaten, kleuren en legverbanden kun je spelen. Zo bestaan er o.a. wildverbanden, blokpatronen, halfsteens- en keperverbanden en banenverbanden, elk verband geeft weer een ander effect. Denk ook eens aan de vloer in je huis! Ligt deze in de lengte van het huis, leg de bestrating dan in dezelfde richting door. Zo verbind je binnen met buiten!

 

Binnen-buiten effect

 

Grote tegels kun je afwisselen met klinkers, bijvoorbeeld natuursteentegels van 80 x 80 cm gecombineerd met betonbandjes van 5 cm dik waarmee hier een fraai ruitenpatroon is gevormd. 

Grijze natuursteentegels in ruiten

 

Overdrijf niet met teveel verschillende formaten, kleuren en materialen. Beperk je keuze tot maximaal 2 verschillende verhardingen in een kleine tuin, en 3 in een grotere tuin voor een rustig beeld. Bestrating is wel een belangrijk onderdeel, maar uiteindelijk gaat het toch om het totaalplaatje!

 

Vind je het moeilijk om te kiezen? Graag help ik je bij je keuze!

Gewoon even bellen!

Of maak gebruik van het contactformulier >>

17-1-2018
Share: Facebook LinkedIn

Nieuwsarchief

14-2-2019 | Winnaar Tuin Van Het Jaar 2019
01-2-2019 | Stem nu op onze tuin!
14-1-2019 | Nieuwe locatie!
25-11-2018 | Mediterrane Tuin voor RTL4 'Eigen Huis & Tuin'
17-10-2018 | Genomineerd voor Tuin van het jaar 2019!
21-9-2018 | Achtertuin met vtwonenbuitentegels
23-6-2018 | Gepubliceerd in een Duits Tuinmagazine!
18-4-2018 | Studiedag TOG: Bollen!
03-4-2018 | Tuinadviesdagen bij Hornbach Zwolle
26-3-2018 | Tuintrends 2018