Jacqueline Volker Lifestyle Adviseur

Mediterrane Tuin voor RTL4 'Eigen Huis & Tuin'

Het overtrof alle verwachtingen van tuineigenaren Merle en Pepijn, en eerlijk is eerlijk: ook die van mij! Je hoopt dat wat je bedenkt op papier, goed uitpakt en dat deed het méér dan. Met genoegen kijk ik terug op een zeer geslaagde aflevering van Eigen Huis en Tuin, dankzij de vakkundige aanleg van en het magnifiek in beeld brengen door het RTL4 team en dankzij medewerking van sponsors en de gastvrijheid van de tuineigenaren.

Okergele pergola mediterrane tuin

Ontwerp:
Tuinontwerp Mediterrane Tuin

De achtertuin van Merle en Pepijn bestond grotendeels uit een parkeerplaats. Omdat de auto een andere parkeerplaats kreeg, kon deze tuin van circa 85 m² een metamorfose ondergaan.
In het interieur hadden Merle en Pepijn hun smaak al bepaald: blauw, okergeel, grijs en mooie materialen met o.a. opengewerkte structuren, die dan ook in het ontwerp terugkomen. Merle’s favoriete vakantiebestemming is het eiland ‘Elba’, de mediterrane sfeer willen zij dan graag terug zien in hun tuin.

Ontwerp Mediterrane Tuin

Voor een extra huiselijke sfeer, werd het terras deels overkapt met sfeervolle shutters en voorzien van een ‘vloerkleed’, gerealiseerd met printbetontegels met witte bloem dessin. Deze ‘GeoProArte®’ betontegels van MBI zijn een primeur!

MBI GeoProArte printbetontegels

Het overkapte gedeelte neemt het zicht op de kopgevel van de buren weg, zodat er intimiteit ontstaat in de tuin.

Buitenkeuken haardhoutopslag en okergele pergola

De haardhout opslag doet meteen dienst als extra werkblad bij de BBQ, welke 's avonds sfeervol is verlicht.

Mediterrane tuin met okergele pergola

Gadget in de tuin is de okergele shutter schutting met beweegbare lamellen, waarvan 1 exemplaar als loftdeur systeem is gebruikt.

Okergele shutters schutting mediterrane tuin

Het lounge gedeelte met vuurschaal bevindt zich achterin de tuin, waar ’s avonds nog lang zon staat. De bank is omgeven door een verhoogde border met planten, voor een cosy en omsloten gevoel tijdens een gezellige borrel. De okergele Dololux halfverharding maken de groen, blauw en grijstinten in de tuin zacht en zomers!

Mediterrane Tuin lounge

De beplanting is losjes gehouden. Siergrassen als Carex testacea ‘Prairie Fire’, Stipa gigantea, Stipa tenuissima zijn makkelijk in onderhoud en haken in op de okergele kleur van de pergola, net als de okergele Kniphofia’s en Crocosmia’s, de aangenaam zachtgele kleur van Foeniculum (venkel) en de goudkleurige halmen van de bamboe Phyllostachys aurea.

Beplanting Mediterrane Tuin 

Natuurlijk mogen planten in kustsfeertje niet ontbreken, zoals de zilvergrijs bladige Salix rosmarinifolia, Elaeagnus ebbingei, Tamarix tetandra en Elaeagnus angustifolia. Blauw bloeiende planten als Perovskia, Calamintha ‘Blue Cloud’ en natuurlijk lavendel maken dit mediterrane plaatje compleet.

Mediterrane Tuin beplanting

Aan groenblijvende planten is natuurlijk ook gedacht, zodat de tuin er in de winter ook aantrekkelijk uit ziet! Kadootje in de tuin was dan ook de bestaande Viburnum tinus, waarvan een groot exemplaar al in de tuin stond, die ik combineerde met Pinus mugo en Quercus ilex. Vanuit de woonkamer is er zicht op een prachtige Fatsia japonica, omringt door varens, bladplanten en witte Helleborussen in een schaduwhoekje.

Goenblijvende beplanting Mediterrane Tuin

De zachtgele kleur van de gevelstenen vormt een rustige basis voor de rest van het kleurgebruik.

Eigen Huis en Tuin Mediterrane Tuin

Op termijn vormen de klimplanten Clematis armandii en Wisteria (blauwe regen) een mooie groene omlijsting van dit moderne terras en krijgt de eethoek meer intimiteit.

Terras Mediterrane Tuin

Ook in de avond is de tuin werkelijk een pláátje, dank zij het lichtplan en de verlichting van In-lite.

Mediterrane tuin met verlichting

Er wordt veel zorg besteed aan het maken van het perfecte plaatje. Een compleet team, zoals een producer, regisseur, cameraman, geluidsman, styliste, fotograaf, hoveniersbedrijf, Tom Groot, een beetje hulp van de ontwerper én een complete redactie werken hard om de tuin zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Behind the scenes:

behind the scenes

Wil je ook een Mediterrane tuin?

Neem gerust contact op en ik ontwerp 'em voor je!

Design: Jacqueline Volker – augustus 2018
Realisatie: Tom Groot, het RTL Eigen Huis en Tuin Team, Sierk tuinen
Met medewerking van o.a. In-lite Nederland, MBI Tuin en Olaf Nijenkamp Tuinplanten
Styling : Yvet van Riek
Foto’s: Sonja Velda
Avondfoto: Roel van der Aa
Met dank aan de gastvrijheid van de tuineigenaren Pepijn en Merle.

 

 

25-11-2018
Share: Facebook LinkedIn

Nieuwsarchief

14-2-2019 | Winnaar Tuin Van Het Jaar 2019
01-2-2019 | Stem nu op onze tuin!
14-1-2019 | Nieuwe locatie!
25-11-2018 | Mediterrane Tuin voor RTL4 'Eigen Huis & Tuin'
17-10-2018 | Genomineerd voor Tuin van het jaar 2019!
21-9-2018 | Achtertuin met vtwonenbuitentegels
23-6-2018 | Gepubliceerd in een Duits Tuinmagazine!
18-4-2018 | Studiedag TOG: Bollen!
03-4-2018 | Tuinadviesdagen bij Hornbach Zwolle
26-3-2018 | Tuintrends 2018